Uit de oude doos

Een klein stukje geschiedenis nog over de ontwikkeling van mijn krijgskunsten...
Door mijn sport- en werkverdwazing vanwege mijn vele interesses zei mijn vader regelmatig dat ik de leeftijd van 45 jaar niet zou halen, hij zat hier erg overin..., maar gelukkig kan ik er nog over schrijven en nog steeds m'n hobby's ( hobbies ) uitoefenen 2021, maar bedenk ik me weleens dat ik toch behoorlijk in de sportflow zat, nog naast mijn full-time werk en gezinsleven waaruit prachtige kinderen zijn ontstaan, laten we maar zeggen geboren :) en ik nog steeds ontzettend goed contact mee heb gelukkig... en nu kan stoeien met mijn kleinzoon Lucx, een prachtig kereltje.


Atze van der Meulen
Atze van der Meulen

Rond 9 jarige leeftijd werd ik geintroduceerd door m'n oom en jongste broer van m'n vader bij sportcentrum de Leeuw om het judo te beoefenen. Hiermee is het begonnen. Daarnaast zag ik rond mijn 12e levensjaar het Jiu-Jitsu en Karate in actie en ben overgegaan naar deze sporten. Tevens was ik geinteresseerd in het boksen. Een kameraad/buurjongen Piet S. zijn vader had een boksschool in Leeuwarden. Maar het Karate en Jiu-Jitsu trokken mij aan. Bij Raymond Snel heb ik vele jaren getraind, maar kon het Karate me toch nooit helemaal bekoren en moest ik altijd puntjes incasseren en wilde doorvechten, maar was het semi-contact systeem wel een enorme goede leerschool en een niet te onderschatten systeem. Snelheid, discipline en doorzettingsvermogen werden regelmatig getest. Ben tot bruine band gekomen bij het Karate. Enorm respect en nog steeds voor legende Raymond Snel ( Leeuwarden ) 

Jiu-Jitsu

Hierin behaalde ik al vroeg mijn eerste dan, (toen Zwarte Kersebloesem 6e graad ) Het systeem wat ik beoefende kende toen nog geen dangraden. Vlak na het behalen van mijn zesde graad examen in Leek, ontving ik mijn eerste dan. Toen werd volgens mij het systeem teniet gedaan en bedacht men allerlei truukjes en vormen om tot 10 dangraden te komen. Ik had hier geen belang meer bij en gaf al jaren les in het praktische Jiu-Jitsu. Ik ging me bekwamen in andere vechtkunsten voor naast het Jiu-Jitsu, waarin alles geoorloofd was.

PKA All-style

Als leraar Jiu-Jitsu bij Sportcentrum de Leeuw, mocht ik een All-style team starten ( zie certificaat boven van de PKA ) en trainde ik een team van vechters voor de toen zeer bekende All-style toernooien waar alle vechtsporten aan mee konden doen op een light contact systeem. Een aantal jaren vochten we in vele delen van het land op deze toernooien met ons Jiu-Jitsu team en wonnen we vele prijzen. Een prachtige ervaring rijker. 
Helaas moest ik ook afscheid nemen van Robbie Maurits, een Jiu-Jitsu trainingspartner en leraar en een beest van een vechter en voor niemand bang. Hij kwam de verkeerde jongens tegen en werd van achter neergestoken in Leeuwarden. Ik trainde 4 x in de week met Robbie en kreeg zijn rouwkaart onder ogen die ik zelf moest drukken, want werkte in de drukkerij bij de uitvaartonderneming. Dit was een zeer emotionele ervaring om de tekst onder ogen te krijgen van je overleden vriend en je hiermee aan de slag moet... nooit meer uit mijn gedachten en veel te jong gestorven. 

Boksen

Tijdens deze All-Style toernooien heb ik samen met nog een oud trainingspartner van mij J. Bosma, een jaar lang getraind bij boksschool Frisia, toen aan de Canadezenlaan in Leeuwarden. Wij dachten dat we in vorm waren, maar dat viel goed tegen toen Rudie Scheer ons onder handen nam. We konden na anderhalf uur trainen geen handen meer hoog houden. Sindsdien toen veel bokstrainingen gevolgd en toegevoegd in onze trainingen. Wij moesten van Rudie hem natuurlijk de 'vuile' technieken leren vanuit het Jiu-Jitsu, waar hij eventueel ook wat aan kon hebben. Hij had een hekel aan onze low kicks en trappen en slagen naar het kruis. "Daar hev een kindjedood aan juh," zei hij dan. Een beest van een trainer en helaas al een tijd niet meer in ons midden na een slopende ziekte waar niet tegen was te knokken. 2019 trainde een neefje van hem bij mij en komt weer terug 2021 als Corona het toe laat...

Friese Krijgskunstgala

Ook mocht ik ooit een demonstratie verzorgen van diverse vechtsporten tijdens het Friese Krijgskunst gala, georganiseerd door Hendry Thamrin ( Karateleraar 6e dan in Leeuwarden 2021 ). Ik had de Japanse drumafdeling van het wereldberoemde Pasveerkorps kunnen charteren voor een gezamenlijk optreden. Wij de demo, zij de Japanse drums ( taiko's ). Samen met Alex Veldhuis † draaiden wij een prachtige demo. Hierbij aanwezig waren o.a. Peter Aarts, Bas Rutten en nog vele groten uit de vechtsportwereld.

DEMO IN LEEUWARDER GEVANGENIS, Blokhuispoort, Leeuwarden
Met Hendry Thamrin ooit een leuke ervaring mee mogen maken en in de toenmalige gevangenis Blokhuispoort te Leeuwarden, een demonstratie karate van Hendry en jiu-jitsu door ondergetekende mogen verzorgen. Het leuke was dat men toch bijzonder onder de indruk was van de demo, omdat wij even de puntjes op de i zetten natuurlijk en een keiharde, straatgerichte demon in elkaar draaide. Bijzondere ervaring was dat de Witteboorden criminelen aan de ene kant zaten en de wat minder bedeelde delinquenten aan de andere kant. Nadien veel applaus maar wilden ze Hendry en mij tegen elkaar zien in de ring, maar hebben maar even medegedeeld dat dit niet de opzet was, maar we met plezier voor deze mensen een demo mochten draaien... Nu anno 2021 is de blokhuispoort een gezellig centrum voor evenementen en kleine ondernemers en meer. Een bezoekje waard als het Coronavirus onder controle is.

Frans Stroeven 

Ook zagen wij tijdens 1 van deze Friese Krijgskunstgala's een prachtige demonstratie van Frans Stroeven uit Utrecht met zijn Eskrima-team. Toen gingen onze ogen open en zagen we hardheid, realiteit en technieken die we nog nooit eerder hadden gezien. Mestrainingen vanuit het Jiu-Jitsu waren niets vergeleken met de realiteitstrainingen vanuit het Eskrima. Daarna zijn we contact gaan zoeken met Frans Stroeven en hebben hier diverse erkende opleidingen gevolgd; Van Eskrima Doce Pares, Knife-fighting, Pangamot, Cacoy-Eskrima en meer. Will Born (voormalig trainingspartner) en ik hebben het beste uit onze sporten gehaald en gecombineerd. Ook uitgeprobeerd door trainingen met een geselecteerd groepje en trainden we boven een cafe in een oude zaal er extra bij, in straatgerichte trainingen en gingen voluit. 
Dat hier weleens blessures ontstonden mag duidelijk zijn. Ik had dan ook al gauw een waslijst aan gebroken en gekneusde ledematen, gebroken en gekneusde ribben en liep af en toe op krukken. Dit resulteerde weer in een goed gesprek bij m'n voormalig directeur, die zei dat hij mij een geweldig vakman en sporter vond, maar ik rustig aan moest doen, vanwege blessures en ziekmeldingen. :). Ben toen maar een beetje gas gaan terugnemen en meer gaan lesgeven en promoten i.p.v. knokken, althans een beetje minder :).


Jodo, Iaido, Kendo

Tussen de bedrijven door maakte ik kennis met de traditionele Japanse krijgskunsten: Kendo, Jodo en Iaido en heb ik dit aangeleerd bij Mark Engel in Harlingen. Samen met John Bikkel, Mark Engel en Alex Veldhuis hebben wij vele centrale trainingen gevolgd onder de grootsten. Ook zijn wij regelmatig in Duitsland geweest om te trainen onder andere grootmeesters die met regelmaat in Duitsland aanwezig waren. Ishido sensei en andere groten kwamen in Dusseldorf, Keulen en Mainz. Dus besloten wij ook een paar dangraden te halen in Duitsland, waar we aan mee mochten doen. De NKR ( Nederlandse Kendo Renmei ) was hier niet geheel blij mee, maar hadden we goede connecties ook in Duitsland en waarom niet. Zeer gemotiveerde beoefenaars daar in Duitsland en zeer goede ervaringen opgedaan. 

Eskrima, Knife-fighting, Cacoy, Pangamot, Doce Pares...

We beoefenden dus vele sporten naast- en door elkaar en behaalden diverse graden, titels en instructeursdiploma's.
Dit o.a. bij Frans Stroeven en gingen we voor het eerst naar Utrecht en waren direct verknocht aan dit systeem van open hand, stok- en mesvechten.
Daarna vele seminars, leraren-trainingen en lessen gevolgd en de nodige papieren om zelf aan de slag te mogen en heb ik toen met trots het Eskrima en Knife-fighting geintroduceerd in Friesland en zijn er diverse leraren uit voortgekomen. Ook het Jeet Kune Do van Frans Stroeven was een prachtig systeem, het systeem van wijlen Bruce Lee, geintroduceerd door Frans Stroeven was een zeer realistisch systeem, met o.a. grappling, kickboxing en sticking hands trainingen. Ook hierin het papiertje gehaald als leraar en ook weer opgestart in Friesland en na een beetje reclame had ik groepen van 40 man op de mat. Geweldige tijd, maar aan alles komt een eind. Het systeem werd aangepast en kon ik mij niet meer in vinden. Intussen nog getraind bij Tim Tacket die door Frans Stroeven was uitgenodigd en een achtergrond heeft met Bruce Lee zelf en bekend was van zijn trainingen en ontmoetingen met grootmeesters Jeet Kune Do, die nog met Bruce Lee hadden getraind, dus bij de grootmeester zelf. Wie kent Bruce Lee niet en dit was dus een enorme ervaring, trainen onder deze groten.