Krijgskunst

29-01-2021

Hier binnenkort ook meer over weerbaarheid, trainingen, situaties, zelfverdediging en de wet, dames-zelfverdediging - 50 plus defense en noem alles maar op. Er zijn zelfs cursussen weerbaarheid voor ouderen die leren hoe ze de materialen, middelen om zich heen kunnen gebruiken als zelfverdediging indien nodig. De dagelijks gebruiksvoorwerpen als o.a.: gebruik van Paraplu, wandelstok, krant, tijdschrift, pen, afleidingsmiddelen ( op afstand houden, gooien met iets ), Iphone, stoel of wat je vind of ziet liggen op straat.  Te veel om op te noemen.Waargebeurd

Krijgskunst en weerbaarheid en de vraag; wat werkt er wel en wat werkt er niet in de praktijk:

Hierover kunnen we enorm veel discusseren, maar neem van mij maar wel aan dat er wel degelijk verschil zit tussen de vele Martial Arts, als het gaat om effectiviteit, maar soms willen we gewoon een Krijgskunst beoefenen vanwege zijn mooie vormen, discipline, etiquette, geschiedenis en mentale- en fysieke ontwikkeling en willen niets met geweld te maken hebben, de pure sport/kunst beoefenen. 

Ook hier geldt: Oefening baart kunst en veel trainen zal nodig zijn om een hoog niveau te verkrijgen. De praktijk is echter nooit in te schatten, maar ga er maar vanuit dat de sporten die zeer effectief zijn in de praktijk, veel tijd besteden aan het échte' gevecht, dus gewoon knokken, sparren, full-contact, hetzij in staand- of grondgevecht.
Hiervan zijn de laatste jaren ontzettend veel voorbeelden naar voren gekomen. Maffe uitdagers die een Free-fighter of Kickbokser uitdaagden, kwamen binnen zeer korte tijd niet echt ongeschonden uit de strijd en bedenken zich wel 2 x om in herhalingen te vallen. Karatekas tegen kickboksers, free-fighters tegen Wu-Shu vechters, Judokas tegen worstelaars en zelfs tegen boksers of in de free[fight ring, alles is tegenwoordig mogelijk en gebeurd ook. Het is allemaal al een keer gedaan en vaker dan 1 keer en toch ook wel met merkwaardige uitslagen. Het net staat er vol van.

Portiers moeten ook hun mannetjes staan bij de deur en hebben meestal een postuur laten we maar zeggen van een Portier :), maar zijn goed getraind, breed, sterk en beoefenen meestal ook de pure zelfverdedigingstechnieken vanuit div. Vechtsporten ( krijgskunsten ) of ze boksen of kickboksen.
Dit geeft ze het gevoel van contacttrainingen en contact is wat ze regelmatig ervaren bij de deur.

Toch zijn alle situaties niet altijd in te schatten, het hoe, wanneer, waar en in welke omstandigheden kun je een praktijk situatie beleven. Met wie krijg je te maken ( pietje kantoorklerk die weinig doet aan fysieke ontwikkeling, of ook veel traint naast zijn werk :) ) of Jantje Hooligan met een straatverleden en een plaat voor z'n kop of meerdere tegenstanders. In een smal straatje, drukke kroeg, met dikke kleding aan, strakke spijkerbroek... enfin. Te veel zaken waar je niet altijd bij stilstaat, dat het 1 wel werkt en het ander net even niet, waar je wel op gerekend had. 

Ooit een verhaal gelezen over een karate-kampioen die in elkaar werd geslagen tijdens vakantie, maar werd dan ook van achter op een laffe manier aangevallen.

Ook ken ik zelf een enorme goede karatevechter/leraar en ex wereldkampioen die ooit ruzie kreeg met meerdere tegenstanders, waarvan een paar alle kanten werden uitgeslagen en getrapt. Was even een verkeerde tegenstander. Zo zie je maar weer.

Bijvoorbeeld: mijn vroegere trainingspartner, laten we maar Jan zeggen, kreeg een keer ruzie met een jongen uit de straat ( wij waren toen erg jong, maar beide wel 5e graad jiu-jitsu met veel karatetraining ernaast en we boksten af en toe bij Olympia Leeuwarden ) Jan werd om zijn hoofd gepakt en naar beneden getrokken ( haha, typisch een aanval vanuit het Jiu-Jitsu  en de z.g.n. Hoofdaanval van opzij, veelvuldig op schoolplein gebruikt vroeger en misschien nog wel. Jan pakte de jongen bij z'n haren trok hem achterover en werkte perfekt, maar Jan deed een handkantslag ( shuto vanuit het Jap. karate ) op zijn middenrif/kleding, maar hier voelde de jongen totaal niets van. Het was winter en allen hadden we dikke kleding aan en de slag kwam dus totaal niet aan. Weinig impact. De jongen sloeg toen wild om zich heen en dus niet zoals je het aanleerde in de Dojo, maar toch wist Jan hem een zijwaartse knietrap te geven ( shit, levensgevaarlijk ) waarop de jongen mank wegliep. Ik zei nog tegen Jan dat dit hem zijn hele leven kon achtervolgen als hij zijn knieschijf had gebroken. Hier stond Jan op dat moment even niet bij stil en ja, dan krijg je het vervolg. Het juridisch verhaaltje en de gevolgen die hier achterweg kunnen komen. Maar hierover later meer in Zelfverdediging en de Wet, verdedigen in verhouding tot de aanval ( duhhh ).