Kendo


Wat is Kendo?

Kendo is een moderne Japanse vechtkunst die in Japan de grootste Budosport is met naar schatting 5 miljoen beoefenaars. (Budo is de verzamelnaam voor de Japanse vechtkunsten).

Ook buiten Japan heeft Kendo grote bekendheid gekregen. In Nederland bijvoorbeeld wordt het al ruim 25 jaar beoefend en zijn er in de meeste grote steden wel Dojo (oefenzalen) te vinden.

Lichaam en Geest

Al vele eeuwen is het zwaard in Japan een zeer geducht wapen gebleken. Het gaat in Kendo vanzelfsprekend niet meer om de praktische toepassing van de zwaardtechnieken. Het accent is al sinds de 17e eeuw verlegd naar de training van het lichaam en de geest door middel van het zwaard. Wat betekent dat concreet? Het beoefenen van de Kendosport is een explosief en uiterst geconcentreerd gebeuren.Lichaam en geest

Één moment van concentratieverlies betekent verliezen. Wedstrijden zijn dus in eerste instantie bedoeld om de eigen vaardigheid, de concentratie en de conditie te toetsen en te verbeteren. Kortom het zwaard blijkt een mogelijkheid te zijn om tot een betere lichaamscontrole en, wat wellicht belangrijker is, tot een beheersing van de geest te komen. In het aanleren en sportief toepassen van de zwaardtechnieken worden lichamelijke conditie, lichaamshouding, concentratievermogen, inzet en zelfdiscipline optimaal en systematisch ontwikkeld.

Kiai

Opvallend bij Kendo wedstrijden of -trainingen zijn de kreten die er klinken. Deze kreten (Kiai), vormen een wezenlijk onderdeel van het Kendo. Ze zijn niet alleen bedoeld om indruk te maken op de tegenstander, maar ook voor het regelen van de ademhaling.Zelf heb ik zo'n 3 jaar lang Kendo beoefend onder de NKR, Nederlandse Kendo Renmei en kan je mededelen dat het een prachtige sport is met veel traditie, geweldig om te beoefenen maar ook conditioneel zeer zwaar kan zijn. Jammer dat er te weinig aan dit soort kunsten en sporten wordt gedaan. Sensatie, traditie, geschiedenis en dyamiek en proef je de sfeer van het oude Japan. Voor adressen om het kendo te beoefenen klik op de link hieronder... tevens voor Jodo en Iaido