Jodo stickart

Zelf heb ik jarenlang getraind in Harlingen en vele stages in Papendal gevolgd bij de NKR en stond voor m'n 3e dan examens, maar toen kakte het Jodo een beetje in, niet echt bij mij, maar in Friesland. Nog veel getraind in Duitsland, waar deze Japanse krijgkunsten veel meer worden beoefend dan hier in Nederland helaas. Enfin, een zeer leuke ervaring en een paar dangraden rijker in Jodo, Iaido. Ook Kendo nog een jaar getraind. Krijg nog weleens de kriebels om weer te gaan starten, maar dan is het einde zoek helaas. Er zijn te veel prachtige sporten/kunsten om te beoefenen. Snel nog even vermelden dat ik ook 3 jaar het NUNCHAKU-DO heb beoefend onder Ronald Talsma, Nunchakudo kampioen en instructeur, vele jaren geleden. De z.gn. wurgstokjes, misschien nog een keer een artikel aan wijden.


Jodo 

Wat is Jodo?

Het Shindo Muso Ryu Jodo werd ruim 400 jaar geleden gesticht door Muso Gonnosuke. Hij combineerde de belangrijkste technieken van het Kenjutsu (zwaardkunst), Sojutsu (speerkunst) en naginatajutsu (hellebaardkunst) en gebruikte daarvoor een hardhouten stok van 128 cm lang en 2,4 cm doorsnede. De strategie en technieken van de school waren erg moeilijk om te leren en gedurende vele jaren werd in het geheim les gegeven.

Het beoefenen van jodo heeft vele positieve kanten. Daarom besloot men in Japan, onder leiding van de 25ste hoofdmeester Takaji Shimizi Dai Sensei, om het Jodo voor meer mensen toegankelijk te maken.

In het originele systeem bestonden er 64 kata (vormen) en 12 kihon (basistechnieken). Hieruit werd een systeem ontwikkeld dat bestond uit 12 kata en 12 kihon, die de fundamentele principes van de school tot uitdrukking brachten.

Deze leerstof heet de Zen Nippon Kendo Renmei Seitei Jodo Kata. Deze kata werden na 5 jaar studie, in 1968 geformeerd. Indien men deze 12 kata meester is, kan men verder gaan met de beoefening van de oude (Koryu) school.

Het belangrijkste doelwit waar de slagen en stoten op gericht zijn is de Plexus Solaris. Hiernaast zijn de slaap, het punt tussen de ogen en de zijkanten van de romp het belangrijkste doelwit.De acties van de Jo zijn, wanneer ze in series worden gecombineerd, zeer effectief als verdediging tegen aanvallen met bijvoorbeeld een zwaard.

Een opmerkzaam detail van het Jodo is de snelheid en de hoge frequentie waarmee de Jo wordt gebruikt. Dit komt omdat de jo geen begin of einde heeft, waardoor vele combinaties mogelijk zijn.

De Jo biedt een uitstekende manier om behendigheid te ontwikkelen.