Jeet Kune DoJeet Kune Do

Jeet kune do is een vechtkunst, die door Bruce Lee ontwikkeld is in de jaren zestig. "Jeet kune do" betekent letterlijk vertaald in het Kantonees: "weg van de onderscheppende vuist". Bruce Lee ontwikkelde deze vechtkunst, omdat hij van mening was dat klassieke vechtkunsten niet praktisch genoeg waren. 

Beschrijving van het Jeet Kune Do:

Jeet kune do is een niet-klassieke, niet-traditionele vechtkunst met een sterke basis van wing chun-kungfu, schermen, westers boksen en studies en technieken van onder andere judo, taekwondo, savate, jiujitsu, muay thai et cetera. Gebaseerd op de principes van simpliciteit, realiteit en individualiteit. Jeet kune do is vrij van rituelen en aspecten van sport en is door Bruce Lee voornamelijk ontwikkeld voor zelfverdediging op straat.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Jeet kune do geen sport, maar een weerbaarheidstraining. Nadat de basistechnieken en technische aspecten zijn behandeld aan de student, stelt jeet kune do de student in staat om zelf de beste technieken te koppelen aan de vechtkunst en deze verder te ontwikkelen.

Het onderscheppen is een van de technieken van Jeet kune do. Bruce Lee vond dat in plaats van de aanval van de tegenstander te blokkeren en een tegenaanval te plaatsen, je beter de aanval direct kon onderscheppen. De naam van Jeet kune do ("weg van de onderscheppende vuist") is van deze techniek afgeleid.

In jeet kune do worden geen vormen (kuens of kata's) onderwezen. Bruce Lee zag het oefenen van vormen als nutteloos, omdat hij vond dat het echte gevecht zich niet aan vaste patronen houd, maar juist over een gebroken rythmiek beschikt. In plaats daarvan doet men veel aan sparring in het Jeet kune do.

Het buitengewone aspect van jeet kune do vinden we in de simpliciteit. Jeet kune do is de simpele en directe expressie van persoonlijke gevoelens, met een minimaal gebruik van bewegingen en energie. Een bekende quote van Bruce Lee over Jeet kune do luidt :Hieronder een fragment uit The way of the Dragon met Bruce Lee en Chuck Norris... een klassieker
en zijn befaamde One Inch Punch... ( volgend filmpje )

Hierboven nog 1 filmpje met beelden van zijn enorme snelheid, souplesse, training en zijn onnavolgbare technieken... een groot voorbeeld voor velen.Hieronder een aantal foto's uit de oude doos vanuit de voormalige Jeet Kune Do trainingen bij sportcentrum de Leeuw en tijdens diverse demonstraties. Helaas heb ik het Jeet Kune Do als instructeur moeten laten vallen. Soms moet je keuzes maken, maar heb nog veel van het JKD ingevoegd in mijn andere trainingen en lessen. 

Wij hadden een prachtig team Jeugd JKD en volwassenen en grote groepen, zowel met fanatieke dames alswel heren. Momenteel verzorgt Monique (hieronder op foto's) nog steeds Kickbokslessen bij Sportcentrum de Leeuw in Leeuwarden ( jeugd kickboksen ) in combinatie met technieken vanuit haar JKD opleiding, toen bij Frans Stroeven gevolgd en verder bij mij getraind. Respect voor deze getalenteerde dame.