ZELF EEN FOTO OP HOUT OVERZETTEN EN EEN KUNSTOBJECT MAKEN VOOR JEZELF OF ALS GESCHENK!!!


Je ziet op de R. onderzijde een lichte beschadiging i.v.m. het niet goed aandrukken van de foto, maar ik heb ook niets gecorrigeerd of bijgewerkt, wat wel had gekund. Sepia geeft een klassiek uiterlijk en horen hier een paar kleine beschadigingen bij... ( goed excuus:) ) Wel goed afgewerkt met Glossy vernis.


Foto op hout

Wil je op een eenvoudige manier iemand iets leuks schenken, volg dan hier de stappen om een kleuren of zwart-wit foto over te brengen op hout en af te werken tot een leuk persoonlijk geschenk... Een kleine investering is nodig natuurlijk;
Maak een mooie heldere foto op groot formaat met veel pixels in kleur of zwart-wit of maak er een monochroom kleur van zoals Sepia, maar dit is natuurlijk geheel je eigen smaak.


Aanschaf/benodigdheden:

GEDULD en oefening, maar na een paar keer goed te realiseren.

- Scherpe foto (SCAN/PRINT/AFBEELDING) op A5, A4, A3 of zelfs A2 formaat

EXTRA EN LET OP:
FOTO MOET IN SPIEGELBEELD WORDEN UITGEPRINT, OMDAT JE DE FOTO OP Z'N KOP OP DE DRAGER ZET!!!
ZODAT JE HET ORIGINEEL GOED OP HET HOUT KRIJGT ZOALS HET FOTO-ORIGINEEL.

Dit is gemakkelijk te realiseren met een gratis fotoprogramma of photoshop/elements etc. ZIE gratis fotobewerkingprogramma's google...

- Printer of laten printen door Copy service op het juiste formaat, afstellen op de plank/drager natuurlijk.

- Drager ofwel: houten plank, snijplank, serveerplank of anders ( zo glad mogelijk, voor hechting van de foto )
  Formaat is naar eigen inzicht te snijden of met schaar op maat te maken.
- Paar penselen
- Photo pasta Transfer gel van Amsterdam ( zie foto hieronder ) en voor afwerking blanke lak of gewoon acryl vernis ( zie foto ) van Discountershop ( Acrylic matte of gloss )
- Glad houten stokje of plaatje of pasje/spateltje om de foto goed glad te strijken op het hout.
- Schuursponsje zacht om water aan te brengen en papier weg te wrijven ( kan ook met je vingers ) komen we later op.
- Werkblad of gewoon op een werktafel met onderliggende bescherming: folie, houten plaat, plastic of anders.
- Bakje warm/lauw water om aan te brengen op achterzijde papier.
- Keukenrol of tissue/toiletpapier voor schoonmaken
- Afwerken eventueel met Acryl verf ( randen, extra effecten etc. )


Volgorde

- Zorg dat de drager/plank en foto goed op elkaar zijn afgestemd qua formaat, maar mag ook gewoon speels zijn.
- Smeer de plank goed in (vanuit diverse richtingen) met een penseel/kwast en gebruik hiervoor dus de photo pasta van Amsterdam of anders natuurlijk, er zijn diverse leveranciers. Amsterdam heb ik vertrouwen in en ervaring mee ook in het acrylgieten dus is mijn optie.
-Als de plank goed is ingesmeerd, leg je de foto voorzichtig met de fotozijde op het ingesmeerde gedeelte en drukt hem goed aan. NIET TE VEEL VERSCHUIVEN, DIRECT GOED NEERLEGGEN. Gebruik een spateltje, pinpas of anders om alle luchtbellen eruit te wrijven naar alle kanten en denk ook aan de randen.

VERDER; GEDULD, want dit moet nu een dag lekker drogen, dus achteruit leggen en de pasta zijn werk laten doen.

DAN:
- na 1 dag de achterzijde van de foto beginnen nat te maken met lauw/warm water en met je vingers of sponsje inwrijven en langzaam het papier oplossen. Dit begint te korrelen en laat langzaam los. Nu voorzichtig te werk en geen lange nagels gebruiken op het vlak, dan beschadigd de foto. De foto komt nu langzaam te voorschijn als je het goed doet. Het duurt even en tussendoor continu schoonmaken, af en toe watersponsje gebruiken om extra nat te maken. Dus niet te droog laten worden. Dit kan circa een 15 tot 20 minuten gaan duren voordat je al het papier eraf hebt gehaald. Dan nog nawerken met een nat sponsje omdat het lijkt of alles eraf is, maar als je er nog 1 tot 2 keer overheen gaan, dan zie je dat er nog papier afkomt. Dus hiermee experimenteren.

Intussen papierpulp verwijderen en lichtjes schoonvegen met zachte tissue's.
- Even laten drogen, goed bekijken en eventueel bijwerken.
- Dan nadien nog met penselen/verf of acrylverf eigen ontwerpje maken of zo laten natuurlijk. Randen goed afwerken/bijwerken of zo laten. Een beetje houtachtige, lichte beschadigingen geven een natuurlijk effect, maar is je eigen keuze.
De foto zal er mooi opstaan en na het drogen:
- Afwerken met een matte of glossy vernis van Acryl ( zie foto ) DOE DIT 2 KEER zodat er een mooi laklaagje ontstaat om te beschermen.
- Afwerken in baklijst of gewoon zo laten en een bevestiging aan achterzijde maken om op te hangen;  de Action heeft er ook wel een aantal liggen, anders effu googlen bij Stas.nl ophangsystemen. 

Een persoonlijk geschenk die je zo groot en duur kunt maken als je zelf wilt of gewoon voor jezelf natuurlijk. Wil je echt vakwerk, dan laat je iets Airbrushen natuurlijk door mij :). maar dit is een leuke optie en leuk alternatief.

Succes met je werkstuk en bedenk: oefening baart kunst en combineer het met je verftechnieken of anders...