Eskrima

Zelf ben ik gestart met het Eskrima na het zien van een prachtige, superrealistische demonstratie tijdens 1 van de Friese Krijgskunst gala's. Frans Stroeven en zijn team gaven een flitsende demo en vanaf die tijd ging alles in een stroomversnelling. Frans Stroeven is 1 van de grootsten op dit gebied en kun je hier echt alles leren op het gebied van de FMA Filipino Martial Arts. Zie verder op deze site.


Boven: Lijnrechtercursus full-contact Eskrima gevolgd; in het midden een demonstratie van mijn team tijdens een festival in Friesland. Rechts full-contact outfit voor het snelle en zeer zware wedstrijdsysteem waarin Nederland vaak uitblonk met de beste vechters.


Eskrima

Eskrima, Kali en Arnis zijn de verzamelnamen van de Filipijnse krijgskunsten. Deze kunsten zijn reeds eeuwen geleden ontstaan en hebben zich voortdurend verder ontwikkeld voor hun functie in (stammen-) oorlogen.

Met Eskrima leer je gewapend en ongewapend vechten en jezelf te verdedigen. Eskrima is een Multi-Style systeem dat verwijst naar een verzameling van de verschillende stijlen van Eskrima, Kali en Arnis. Dus het is geen verzameling van afzonderlijke technieken, maar een krijgskunst met een zorgvuldige opbouw.

Pas wanneer je de techniek met stok onder de knie hebt, leer je hoe je de technieken zonder stok kunt toepassen. (empty-hand). Ook het mesvechten is een groot onderdeel bij het Eskrima.

Je wordt getraind in alle mogelijke aspecten van de moderne zelfverdediging: stok, dubbel stok, mes, stok én mes.Hierboven Marcel van Dongen in actie met pocketstick

Meer over Marcel van Dongen en de Filipino Martial Arts onder de sporten en linkpagina..


Het Eskrima begint steeds meer beoefenaars te krijgen en wordt ook veelvuldig gebruikt in diverse films: o.a. the Bourne Identity ( Matt Damon ) 'Enter the Dragon' (Bruce Lee, 1973), 'The Pacific Connection' (Roland Dantes, 1975), The Hunted uit 2003) en 'Batman' (Christian Bale, 2005, 2008, 2012). Binnen het Eskrima wordt er dus zeer praktisch getraind en wisselen de technieken en vormen zich snel af. Een snelle sport en perfect voor zelfverdediging, coördinatie, souplesse en snelheid. 


Zo af en toe plaatsen wij ook een een video vanuit andere stijlen omdat er zoveel prachtige martial arts te volgen zijn en iedereen zijn expertise graag even laat zien en valt er altijd weer te leren. Nooit uitgeleerd, er is altijd een start, maar nooit een finish...