Tafelblad met epoxy
Tafelblad met epoxy

Wat is epoxyhars

De term epoxyhars of epoxy komt uit de Engelstalige wereld en betekent hars. Epoxyharsen is een tweecomponentensysteem bestaande uit hars en een verharder. Door het mengen van de twee componenten vindt een chemische reactie plaats, zodat de vloeibare hars geleidelijk aan verhardt tot een vaste kunststof. 

Het resultaat is een hoogglanzend, helder oppervlak. Harsen wordt niet alleen gebruikt in de industrie en de botenbouw, maar ook in het interieur, kunstuitingen, zoals u hieronder kunt zienEpoxy in de kunst

De trend om epoxy te gebruiken in de kunst komt voornamelijk uit de VS en Canada, door het creëren van schittering, glans en diepte. Hiervoor worden kleurpigmenten of andere additieven aan de hars toegevoegd om speciale effecten te verkrijgen en blijf je hiermee experimenteren. Je raakt nooit uitgeleerd.

Door de keuze van de schilder ondergrond, de gietmethode, de kleuren en de additieven kunnen verschillende effecten worden gecreëerd. Je kunt ook hars gebruiken om tekeningen, harsschildering (gemaakt van olie, acryl, alcoholische inkt, aquarel, inkt, gemengde techniek, etc.) een prachtige glans te geven als afwerking en ze ook te beschermen tegen UV-licht. Experimenteren en uitproberen is nodig om erachter te komen wat voor jou het beste resultaat geeft. 

Uw kunstuiting in airbrush of fotografisch kan voorzien worden van een mooie gepolijste epoxylaag om diepte te creëren en uw kunstwerk naar voren te halen en geeft een goede bescherming tegen vocht.

Epoxy art
Epoxy art

Het gieten van epoxy transparant
Het gieten van epoxy transparant

Epoxyvulling in boomschijf
Epoxyvulling in boomschijf

Epoxy benodigdheden


Allereerst:

Zorg voor een schone en stofvrije werkplek in een goed geventileerde ruimte. Leg beschermfolie neer op uw werkplek of vloer om deze te beschermen.
Bedek de achterkant van uw kunstwerk met sterke kleef- of plakband, zodat druppels hars, de volgende dag gemakkelijk samen met het plakband kunnen worden verwijderd. ( overtollige afgelopen druppels ).

Plaats uw werk op een verhoging, bijvoorbeeld op onderzetters, bekers, kopjes of andere materialen die uw werkstuk iets omhoog brengt om te voorkomen dat uw werkstuk blijft plakken aan de onderkant/tafelblad. Gebruik Nitril handschoenen en beschermende kleding en draag kleding met lange mouwen. ( Oude kleding ).
Meng de hars in de juiste verhouding met de verharder ( aangegeven door de fabrikant ) met een roerlepel/spatel.

Als je start met epoxy hars gieten, dan heb je diverse materialen nodig; uiteraard een goede hars en hierover kun je je het beste laten voorlichten door de leverancier, omdat hij precies weet wat jij er mee wilt gaan doen. Een harder voor het mengen, ook hier informatie over opvragen en is afhankelijk van de harssoort. Verder een creme-brulee brander, mengbekers, handschoenen, beschermende kleding en als je veel met epoxy werkt raad ik je aan een masker te dragen om de dampen niet in te ademen. Er kan op de lange duur een allergische reactie ontstaan bij veelvuldig gebruik. 

Benodigdheden:
-stabiele ondergrond of grote bak om in te gieten of op te mengen-
-waterpas en diverse pigmenten, kleuren en alcohol isopropanol, om drupsgewijs cellen te creëren-
-heteluchtbrander of flambeerbrander om luchtbellen uit te branden/blazen op zo'n 10 cm afstand van je werk-
-epoxy kleurset om te mengen ( gebruik niet te veel kleur in het begin )-
-siliconen mengbekers eventueel en een weegschaaltje om bekers af te meten-
-spatels, schildersmes, schuimrollers, siliconenborstel etc om het verf en hars te beinvloeden met effecten-

Start:
Meng de hars en verharder in de juiste verhouding zoals boven al werd aangegeven, wil je kleur toevoegen, zet dan een aantal bekers klaar om de hars in te kunnen mengen met een paar druppels kleur (verf, poeder of anders) Giet de kleuren op uw werkstuk ( langzaam ) en maak uw eigen compositie en verwijder eventuele zichtbare stof- of andere deeltjes vuil met een pincet uit uw werk.
Hars droogt ongeveer na zo'n 5 uren en kun je altijd meerdere lagen aanbrengen, dit is een experiment... Overgebleven hars kun je altijd nog gebruiken om erin te gieten of voor andere doeleinden te gebruiken, afhankelijk van je eigen wens en creativiteit. Maak al uw spullen nadien schoon met alcohol doekjes, zet de bekers op hun kop zodat de volgende morgen de hars van de bekers kan worden gescheiden. Veeg uw spatels af met een doek isopropanol en laat GEEN materiaal in de hars zitten. ( stokjes, spatels, lepels, etc. ). Draag altijd handschoenen ( zie boven ) maar was eventueel uw handen met azijn en daarna vervolgens met water en zeep. Laat hars zo weinig mogelijk de huid raken, dit kan irritatie en een allergie veroorzaken!!


AANRADER is om eerst een workshop te volgen en niet zo maar te gaan starten, eventueel HIER, maar daar ben je geheel vrij in natuurlijk. Mijn ervaring met Atelier Barteljee is zeer goed. CONCLUSIE;
Het werken met epoxy vergt een kleine investering in materialen en de juiste voorbereiding, hierover is er heel veel te vinden op het internet. Houd je aan de verhoudingen en veiligheidseisen van de fabrikant, waar je je materiaal bestelt.
EN NOGMAALS, VOLG EERST EEN CURSUS OF WORKSHOP...


KUNSTWERKEN IN EPOXY


Je kunt allerlei materialen in epoxy verwerken, dus letterlijk gieten van epoxy over materiaal, materiaal in epoxy verwerken, zoals een aandenken en meer. Tafels voorzien van een mooie epoxylaag, of gedeeltes van tafels, houten sierobjecten voorzien van een epoxylaag/vulling of unieke sieraden maken van epoxy. Je kunt er eindeloos mee experimenteren en de mooiste creaties maken.


Hierboven een paar mogelijkheden van het werken met epoxy (giethars), van tafelbladen tot onderzetters, sieraden en ingegoten materialen, een uniek product.

Registreer je op ons BLOG/CATEGORIEEN, daar vind je regelmatig nieuws, tips en tools en kun je je reacties achterlaten...


Epoxy verwerken in Kunst.

Hieronder een Airbrush op een hardhouten Wijnvatdeksel; waarbij het 'natte' gedeelte van de fles en het bier, extra diepte krijgt door een Epoxylaag aan te brengen. Om het effect te verkrijgen moet je eerst je kunstwerk plaatselijk invetten om een afstotingseffect te verkrijgen waardoor een waterig effect ontstaat. Het Epoxy hecht dus niet op alle plaatsen en juist hierdoor ontstaat het vochtige effect en wordt er diepte gecreëerd, zie 2e foto vanaf een hoek genomen.