Darten


Enkele jaren geleden hadden wij binnen de bedrijfskantine de mogelijkheden om te biljarten, tafeltenissen en te darten. Voor een paar weken terug had ik het er met mijn vrouw over dat er meer mogelijkheden waren voor ontspanning en beweging toen en er nog tijd was voor onderlinge competitie. Theorie is, dat je veel leest over bedrijfstrainingen etc, maar praktisch komt hier meestal niet zoveel van terecht vanwege drukte, planning, logistiek op de werkvloer. Dus hebben wij besloten zelf ook het darten weer op te pakken als leuke afwisselende hobby en het wel volgens de regels te doen. Dus het wedstrijdsysteem weer even bestuderen en met regelmaat een uurtje darten. Binnenkort kan ik vervroegd afscheid nemen van mijn werk, na 48 jaar en mijn vrouw gaat een dagje minder werken, dus er kon weer een hobby bij :) We houden nu eenmaal van actief bezig zijn zolang het kan en je verdiepen in meerdere disciplines/sporten/kunsten/hobby's.
Hieronder de regels van het basis-darten.
Er zijn div. onderdelen, maar wij beperken ons eerst maar even bij 1 systeem.Dartsport

Deze 4 bekendste spelen worden zowel in nationaal als internationaal het meest gebruikt bij toernooien en competitie wedstrijden. Beide spelers of teams krijgen in het begin evenveel punten, dit kan zijn 301, 501, 701 of 1001 punten.

Het is de bedoeling van dit spel om zoveel mogelijk punten te gooien met 3 darts per beurt waarbij de spelers of teams elkaar afwisselen (180 is het hoogst, 3x triple 20) en dan zo snel mogelijk op nul te komen door als laatste een double te gooien. Je speelt bijvoorbeeld 501, dan worden de punten die je gegooid hebt er direct van afgetrokken. Gooi je bv. Triple 20 + single 20 + single 1, dan heb je 81 punten gegooid met je drie darts. Dit word van de 501 afgetrokken, je hebt nu dus nog 420 punten over. Het spel eindigt met een double. Heb je dus bijvoorbeeld 32 over, dan moet je dus double 16 gooien. Wordt hij gemist en gooi je single 16, hou je dus 16 over en moet je double 8 gooien om de wedstrijd te winnen. Gooi je meer punten dan je er over hebt dan is je beurt voorbij en worden er ook geen punten afgetrokken. De tegenstander is nu weer aan de beurt. Dit gaat door tot er een double gegooid is. 


Hierboven het bord en 4 sets prof. pijltjes die we net hebben ontvangen 20-2-2021, dus los :)