De Boogschietsport ( vriendenkring Rijen ) 

Boogschietcursus start weer in Rijen op maandag 7 maart a.s...


Sinds oktober 2021 volg ik een Cursus van 12 lessen bij Boogvereniging Vriendenkring Rijen.


Mijn interesse in de schietsporten is altijd aanwezig geweest en na 15 jaar schieten met vuurwapens en ook de kruisboog 
( vereniging in De Knipe Friesland ) heb ik nu de keuze gemaakt om in Rijen, mijn woonplaats vanaf oktober 2019, de boogschietsport ter hand te nemen. Een leuke en snelgroeiende vereniging waar jong en oud zich kan verdiepen in deze prachtige sport. Zowel binnen als buiten te beoefenen en ook met verschillende disciplines naast het schieten op de blazoen.


Wil je je ook verdiepen in de Boogschietsport in Rijen e.o., klik op de illustratie hierboven voor een bezoekje aan de site...


10 BASISSTAPPEN HANDBOOGSCHIETEN ( tevens informatieve site ):

HIER


Schietsport...


Mijn eigen ervaringen met de schietsport heb ik opgedaan bij Hertog Hendrik in Leeuwarden, waar mijn zwager toen schietsportinstructeur was en mij uitnodigde, vanwege mijn Krijgskunsten, om ook eens de schietsport te leren kennen en de kracht van vuurwapens. Eerst natuurlijk even door de ballotagecommissie en een bewijs van goed gedrag natuurlijk. Een jaar later en vele schietbeurten verder, mocht ik mijn machtiging ontvangen en schafte direct een Hammerli, Glock p17 en een Erma, licht kaliber karabijn aan. Hierbij de nodige munitie en thuis een grote wapenkluis om de munitie en wapens achter slot en grendel te zetten. Want veiligheid boven alles en uit het zicht voor iedereen en de kids.

Munitie en wapens gescheiden door een apart kluisje voor de munitie. Het is sport en zo moet het ook blijven. Een prachtige sport, met veel discipline, etiquette, regels en veiligheid en zo hoort het ook. 

Sportschutters zijn relaxte en gezellige, maar ook zeer enthousiaste mensen en altijd in voor een lesje over wapens, wet en munitie of over militaria, musea, herladen, antieke wapens en andere aanverwante zaken die met de schietsport te maken hebben. Schieten is een concentratiesport en zijn er diverse disciplines.

Ik schoot licht kaliber, zwaar kaliber 9 mm en karabijn licht kaliber punt 22. Daarna volgde er nog een keer voor de gein een revolver Smith and Wesson, omdat ik zelf op de schietbaan, na enkele jaren actief lid, het Bowling pint schieten mocht opzetten en Falling plate. Het omschieten van platen en Pins... Even een afleiding naast het kaartje schieten. 

Enfin, mocht je serieus geinteresseerd zijn in de Schietsport, neem dan contact op met een schietvereniging in de buurt en laat je een keer uitnodigen voor een schietavondje onder begeleiding om te ervaren wat het met je doet en dit wel de sport is die je wilt beoefenen... Ervaring is de beste leermeester. Echter zonder bewijs van goed gedrag kom je er niet in, dat mag duidelijk zijn. 

ALS JE STOPT, en dat heb ik ook gedaan na jarenlang schieten, dan moet je je wapens, kluis en munitie verkopen en komt je machtiging te vervallen. Later kreeg ik er een beetje spijt van, maar gezin en werk gingen voor natuurlijk en had mijn krijgskunsten ernaast en diverse hobby's. Kwam gewoon even tijd te kort.

2022 zou ik weer rustig starten, maar heb een keuze moeten maken en wil nog steeds mijn horizon verruimen, maar heb de vuurwapens ingeruild voor het Boogschieten wat mij ook altijd heeft gefascineerd. Nu heb ik me aangemeld voor een cursus Boogschieten in het Brabantse Rijen, waar ik momenteel woon sinds oktober 2019. 


Inleiding

Sportschieten is een sport die geschikt is voor iedereen en voor iedere leeftijd. Het is een sport voor perfectionisten die niets willen missen. Een (Olympische) sport waar alles in zit en die kan worden beoefend van recreatief tot aan topsportniveau. Een sport die in Nederland momenteel door circa 40.000 bij de KNSA geregistreerde schutters wordt beoefend in de leeftijdscategorie van circa 9 tot 90 jaar.

Om een (zeer) goede schutter te worden, moet iemand wel over bepaalde extra kwaliteiten beschikken. Om aansprekende resultaten te behalen bij het schieten, zijn een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen belangrijk. Met deze eigenschappen kan iemand zelfs uitgroeien tot een topper, waarvan Nederland er inmiddels een aantal kent. Het hoogste niveau dat een sportschutter kan bereiken, is het lidmaatschap van één van de KNSA-kernploegen (o.a. Geweer, Pistool, Kleiduiven).

Zowel voor de recreatieve als voor de wedstrijdschutter worden ieder jaar veel (KNSA-) wedstrijden georganiseerd. Junioren komen daarbij zelfs specifiek aan bod met de speciaal voor hen ingestelde jaarlijkse Juniorencompetitie. Junioren kunnen uiteraard ook aan andere wedstrijden deelnemen, net zoals senioren en veteranen, zowel dames als heren. De Associatie organiseert wedstrijden voor elke categorie en voor elk niveau schutter.

Tevens worden regelmatig topschutters uitgezonden naar internationale wedstrijden, zoals Europese en Wereldkampioenschappen, Wereldbekerwedstrijden en één maal in de vier jaar naar de Olympische Spelen.

Natuurlijk is het slechts een zeer select gezelschap dat op zo'n hoog niveau wil en kan schieten. Het merendeel van de sportschutters beoefent de schietsport op recreatief niveau, en neemt al dan niet deel aan wedstrijden binnen of buiten de eigen vereniging.

MEER OVER VEILIGHEID, DISCIPLINES E.A.