Acryl gieten


Acryl gieten

Acryl gieten oftewel paint pouring of fluid art is op dit moment een nieuwe rage in Nederland. In Amerika, Canada en Australië wordt deze leuke techniek al veel langer gedaan onder de naam Fluid Art en acrylic pouring. 

In Nederland is het gieten met acrylverf een nieuwe trend aan het worden. Waarom? Omdat iedereen het kan leren en kun je mooie achtergronden maken ook voor airbrush- en andere technieken of als mooi kunstwerk voor aan de muur.


Het is een heerlijke manier om ontspannen te worden en om zelf abstracte kunst te maken. Acryl gieten is het gieten met verdunde acrylverf op een doek of canvas. Je verdunt de acrylverf met een pouring medium en je kan aan de slag. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je heel lang plezier zult houden. Binnenkort meer over 1 van deze hobby's van mij, die ik gebruik als achtergrond voor mijn airbrush art. Ook airbrush ik met acryl verfsoorten en lak het af met matte of hoogglanzende 2-k lak om nog meer diepte te verkrijgen.

10 geweldige technieken en ontwerpjes om acryl te gieten


Alle benodigdheden:

1-Acrylverf

Je kan in principe elke soort hobby acrylverf gebruiken. Wil je het goedkoop houden in het begin kan je beginnen met de acrylverf tube van Van Bleiswijck van de Action. Deze zijn niet duur en zijn leuk om te oefenen. Deze verven bevatten minder pigment dan een duurdere verf natuurlijk. De kleuren zullen iets eerder vervagen en is dit een afweging. Misschien toch gelijk met iets goeds beginnen en met merk Amsterdam gaan aanschaffen.

Deze hebben veel pigment en ook na het mengen blijven ze op kleur. Als het opgedroogd is heb je nog steeds prachtige kleuren. Er zijn meer varianten en en is het experimenteren waard.

2- Pouring medium

Een pouring medium heb je nodig om te acrylverf te verdunnen zodat het mooi vloeibaar wordt. Er bestaan kant en klare pouring mediums voor acrylgieten zoals Liquitex of Floetrol omdat dit het mooiste resultaat geeft. De acrylverf is mooi vloeibaar en de kleuren blijven mooi. De cellen vormen zich ook mooi.

3- Canvas doek of houten ondergrond

Als je een beginner bent met acrylgieten kan je beginnen met de canvas doeken van de Action. Deze zijn niet echt strak gespannen maar om te beginnen is dit een optie. Weer een keuze van wat je wilt investeren in je hobby. Alle hobby's kun je starten met basic- en goedkoop materiaal. 

Mocht je je kunstwerken eventueel proberen te verkopen, dan is het een aanrader om goede canvasdoeken te kopen bij een kunsthandel, of creativiteitswinkel/hobbyzaak. Rijk word je er niet van, omdat er zoveel creatievelingen met deze hobby bezig zijn en het niet uniek is, maar wel heel leuk om te doen en misschien te combineren met andere kunstuitingen zoals ik al zei: schilderen, airbrushen of anders.

4- Olie of siliconen olie

Wil je mooie en grote cellen maken met acrylverf dan heb je dimethicone of siliconen olie nodig. Nadat je je pouring mix hebt gemaakt doe je in een paar kleuren de dimethicone of siliconen olie. Doe dit niet in elke kleur. Ook in de basiskleur van je doek doe je geen siliconen. Ook kun je siliconenspray gebruiken.

5- Creme brulee brander.

Je kan voor het acrylgieten en goedkope creme brulee brander aanschaffen voor een paar euro. Je kan deze kopen bij de Action of bijvoorbeeld Bol.com. Dit brandertje heb je nodig om de luchtbelletjes uit je doek te laten verdwijnen. Doe je dit niet dan krijg je putjes in je schilderij als het opdroogt. Ook gebruik je het creme brulee brandertje om je cellen te maken. 

-Water om eventueel te mengen/schoon te maken

-Kartonnen bekers of plastic bekers om je verf mee te gieten/mengen

-Siliconen spray of een dimethicone olie

-Houten ijsstokjes om te mengen

-Oude kranten of plastic om je tafel mee af te dekken

-Plastic handschoenen als je je handen schoon wilt houden

-Goedkope airbrush voor het blazen van lucht of om je airbrush als afwerking te gebruiken over je kunstwerk heen en airbrush en acryl gieten gaan heel leuk samen. Het blazen met een rietje kun je vervangen door de airbrush en deze zijn er al vanaf zo'n 35 euro per stuk te verkrijgen. Echter heb je wel een goedkope compressor nodig.